woensdag 23 juni 2010

Foto 6: jonge soldaat in uniform KNIL = Hendrikus van Rooij? (Nijmegen)

 
Een jongeman in uniform met lichte haren en een dun snorretje staart ons met gefronste wenkbrauwen aan vanuit het verleden, wel minstens 100 jaar geleden. Het enige opschrift van deze Carte de Visite is het achterop geschreven: "Tante Cathrien" en daaronder: "H van Rooy". Dat is dan ook het enige concrete aanknopingspunt voor de identiteit van deze soldaat.
 
Binnen onze familie is inderdaad een Van Rooij te vinden: mijn betovergrootmoeder Catharina Larue - de Haan had een zus Louisa de Haan die in 1869 te Nijmegen met Willem Frederik van Rooij trouwde. Was "H. van Rooij" hun zoon Hendrikus (* 1885), en was deze dan de afgebeelde? Qua leeftijd kan hij goed passen, als de foto inderdaad uit het prille begin van de 20ste eeuw stamt. 
Het gelige karton en het ontbreken van enige opdruk, het gevigneteerde portret ('in een wolkje'): het lijkt eigenlijk op een veel oudere datering te duiden. Dergelijke vignetfoto's kwamen al rond 1860 voor, en in latere tijden was het toch redelijk gangbaar dat de fotograaf zijn gegevens op het kaartje liet drukken.
Ik vroeg me daarom af of deze foto niet toch ouder zou zijn, wellicht van vader Willem Frederik van Rooij. Mogelijk duidde het opschrift niet op de afgebeelde persoon maar op de afzender of de bestemming voor de foto; men wist zelf immers wel wie er op de foto stond? Het is één van de zeer weinige cartes de visites in mijn verzameling waarop iets staat geschreven.
 
Overigens nam ik automatisch aan dat het een militair uniform is, maar kon het niet ook van een harmonie, schutterij of iets anders zijn? Vooral de koordjes overdwars oogden eigenlijk niet erg functioneel voor een soldaat in deze tijd. Na even op internet zoeken (googlen op afbeeldingen van oude uniformen leverde niet direkt veel op over deze periode) heb ik de foto vanmiddag gemaild naar de "Vraagbaak" van het Legermuseum in Delft, die overigens een mooie en uitgebreide website heeft.
Wat schetst mijn verbazing? Na een HALF UUR kreeg ik al een mailtje met het antwoord!
 
----------------------------------------------

U stelde de volgende vraag: Is op bijgevoegde oude foto een soldatenuniform te zien?

Antwoord:

Geachte mijnheer Brassé,

Hartelijk dank voor uw vraag.

Het betreft hier inderdaad een militair, maar in het uniform van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Het is het model 1894 met vijf afneembare tressen. Ook op de schouders waren de tressen afneembaar. De kleur van de biezen/tressen was voor de infanterie oranje. Uit uw foto kan ik niet opmaken tot welk wapen hij behoorde. De foto kan dus gemaakt zijn tussen 1894 en 1912. In 1912 kreeg het KNIL nl. een grijsgroen uniform.

In de vaste opstelling van het museum staan eenzelfde soort type uniformen. U bent van harte uitgenodigd om de collectie te komen bekijken. Loopt u dan ook even binnen bij het Collectie Informatie Centrum, dan laat ik u zelfde soort typen uniformen zien in onze database.

In de hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vr. groet,

Tristan Broos

Collectie Informatie Centrum

----------------------------------------------
 
Ik heb natuurlijk gelijk een hartelijk bedankje teruggemaild!
 
Alles wijst dus op Hendrikus van Rooij, die rond 1903-1905 zijn dienstplicht zal hebben vervuld.
Wellicht vermelden zijn huwelijksbijlagen dat hij dat bij de KNIL heeft gedaan?
 
Dan nog de vraag wie "tante Cathrien" was? Moeder (en oma) Catharina de Haan zal als roepnaam Cathrien hebben gehad, dus haar jongere zus Catharina Francisca zal Francien hebben geheten. De vrouw van Hendrikus van Rooij, Johanna Catharina de Kloet, lijkt de aangewezen persoon, maar dan is het opschrift op zijn vroegst van 1907, toen zij in de familie trouwde, en technisch gezien was ze dan ook geen tante van de Larue's, maar de vrouw van een (jongere) neef, of voor de kinderen van Bart Larue een 'achtertante'. Het ligt niet zo voor de hand, maar het zou wel kunnen. Zij overleed overigens in 1934 (blijkens Genlias).
 
Maar ik heb een beter idee: Hendrikus van Rooy ging naar Indië varen als KNIL soldaat, en liet een foto maken die hij naar verschillende familieleden stuurde; één exemplaar was bestemd voor zijn geliefde tante Cathrien, dus hij schreef zelf achterop: (voor) "Tante Cathrien", "H. van Rooy". Tante Cathrien was dus waarschijnlijk mijn betovergrootmoeder Catharina Larue-de Haan! Zij overleed op 25 november 1903, dus het zou nog prima kunnen; Hendrikus was toen 18 jaar.
 
Wie kan de identiteit van de afgebeelde persoon bevestigen?
 
 
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Gelders Archief
Algemeen Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 8540
Gemeente: Nijmegen
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 360
Datum: 28-11-1907
Bruidegom Hendrikus van Rooij
Geboortedatum: 30-09-1885
Geboorteplaats: Nijmegen
Bruid Johanna Catharina de Kloet
Geboortedatum: 01-02-1886
Geboorteplaats: Hatert
Vader bruidegom Willem Frederik van Rooij
Moeder bruidegom Louisa de Haan
Vader bruid Adam Jasper de Kloet
Moeder bruid Anna Maria van der Merkt
Nadere informatie beroep Bg.: ketelmaker; beroep Bd.: zonder beroep; beroep vader Bg.: arbeider; beroep moeder Bg.: zonder beroep; beroep vader Bd.: metselaar; beroep moeder Bd.: zonder beroep; wettiging 1 kind
 
 

2 opmerkingen:

  1. Louise de haan is mijn overgrootmoeder en was getrouwd met Willem Frederik van Rooij.
    Hendrik van Rooij is hun zoon en broer van mijn opa Christiaan van Rooij.
    Misschien zijn er nog foto's van Catharina de Haan?
    Misschien hoor ik nog iets van je.
    Mijn naam is Christien Snoei ik woon in Beverwijk.
    cmasnoei@casema.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 5 jaar later: tegenwoordig staan die huwelijksbijlagen online. Ik heb die van Hendrik van Rooij opgezocht, en wat schetst mijn verbazing? Hij was wegens broederdienst vrijgesteld...

    BeantwoordenVerwijderen